Igor Novak s.p.
Slovenska Bistrica
031 259 525
 
Kontakt

ZARADI ZAOSTRENIH ZDRAVSTVENIH RAZMER, SE DALOVANJE AQUAREJE ZAČASNO ZAUSTAVI (DO PREKLICA)

V dneh ustavitve delovanja je le v nujnem primeru možno naročiti ribjo hrano, a le z predhodnim plačilom po predračunu, saj je pošta Slovenije ustavila dostavo pošiljk z plačilom po prevzetju.

Zahvaljujem se za razumevanje in vas pozivam, da ostanete doma in skrbite za svoje zdravje in zdravje vaših najbližjih.

ALGOJEDE RIBE ZOPET NARAZPOLAGOPritlikavi prisesniki, tajske lisičke


ZELENA ŽOGICA
velikost 3 - 5 cm- 40 %
SAMO 1,50 €Povezave

Diskus romanija Diskus romanija akvarij.com pterophyllumslovenia

Ameriški somič

ameiurus nebulosus

         


Ameriški somič je riba, ki se je v naših ribnikih zelo namnožila, saj nima naravnih sovražnikov in je zelo požrešna, prav njena požrešnost in odpornost se pa da zelo dobro izkoristiti v akvaponiki.

Za vse, ki jim pridelava rib za prehrano ne bo ena od dveh glavnih vej akvaponike in se bodo osredotočili zgolj na pridelavo zelenjave, je ameriški somič idealna riba za naselitev v akvaponični sistem.
V 1000 l sistem lahko brez težav naselimo od 50 do 80 somičev, ki jih bomo lahko koristili za normalno delovanje sistema več kot 5 let, saj ameriški somič normalno preživi naše zime in ne raste hitro, njegov prirastek je nekje 10  - 20 % na leto.

Preteklo leto ( 2015) sem naredil praktičen preiskus z ameriškimi somiči.
Nad 1000l cisterno, ki smo jo že vsa leta uporabljali za zbiranje deževnice, s katero smo potem zalivali rože, sam uredil akvaponično gredo 130 x 120 cm. Za sam rastni medij sem uporabil glinopor višine nasutja 25 cm.

Moja poskusna akvaponična greda - 1000l plastična cisterna delno vkopana v zemljo in obložena z deskami:Gredo sem uredil z namenom, da ugotovim, kako se bo ameriški somič obnesel v akvaponiki in z rezultati sem bil več kot zadovoljen. V samem sistemu je vse leto krožilo cca 1000l vode, naselil sem 60 somičev, velikih od  8 - 15cm, hranil sem jih enkrat do dvakrat dnevno z cca 50g paletirane hrane za krape.

Sistem je deloval brezhibno, pridelek zelenjave je bil skozi vse leto prav fantastičen - brez zalivanja, pletja.....sem vzgojil 4 generacije solate, en pridelek radiča, paprike kar nekaj, feferone, jagode....vglavnem vse, kar sem posadil v glinopor, je rastlo z neverjetno hitrostjo.

Zelenjava raste trikrat hitreje kot na vrtu.

Vso delo z akvaponičnim sistemom  je bilo  hranjenje somičev in sajenje in pobiranje zelenjave.

Preizkus z somiči je popolnoma uspel, njihova požrešnost je neverjetno vplivala na rast zelenjave, z njimi ni bilo težav niti v res vročih poletnih dneh in tudi prezimili so brez težav v cisterni, ki je na prostem.
Pridelek sem uspešno pobiral vse od začetka maja pa do začetka novembra, približno okrog 15. novembra sem pretok vode izključil in prenehal s hranjenjem rib - ribe so šle na zimsko mirovanje.

Pred začetkom sezone in po končani sezoni sem ribe stehtal -  njihov prirastek je bil minimalen, svojo težo so povečali za približno 20 %, kar pomeni, da je ameriški somič idealna riba za akvaponiko, a na pridelek ribjega mesa ravno ne moremo računati, čeprav je somič prava kulinarična specialiteta.
Da ga lahko uporabimo v prehrambne namene, mora zrasti nad 300 g, to težo pa v takšnem 1000l sistemu doseže komaj po kakšnih 4 - 5 letih.

Letos (2016) sem moj akvaponični sistem zopet spravil v življenje že v drugi polovici marca, saj somiči začno že pri dokaj niski temperaturi kar imtenzivno jest ponujeno hrano, in prvi pridelek solate bo v drugi polovici aprila že pripravljen za v skledo.


 
Cena: 1,40 €
Je na zalogi