Igor Novak s.p.
Slovenska Bistrica
031 259 525
 
Kontakt

Tilapija

oreochromis niloticus

Temperature vode v akvaponičnih sistemih ki so postavljeni na prostem, so v mesecu maju že toliko visoke, da so primerne za naselitev tilapij.


Tilapija je v akvaponičnih sistemih najpogosteje uporabljena riba, saj jo je zaradi njene nezahtevnosti povsem enostavno gojiti, prenese dokaj gosto naselitev ( do 40 odraslih primerkov na 1000l vode) njene zahteve so res minimalne in težko je v ribjem svetu najti sorodno ribo oz ribo, ki bi v samo 110 - 140 dneh zrastla do velikosti primerne za prehrano, ker je pa akvaponika vzgoja zelenjave in rib za prehranbeno samooskrbo je to riba št 1 v tej panogi.

Žal je pa tilapija toplovodna riba in v naših klimatskih razmerah na prostem nebi preživela zime, saj pri temperaturi vode pod 10 stopinj že lahko pogine,vsekakor pa ne prenese temperatur ki vladajo preko zime pri nas.

Optimalna temperatura je nekje med 15 in vse do 30 stopinj,zato jo za akvaponično vzgojo na prostem  lahko uporabljamo nekje od konca aprila pa vse do konca oktobra v tem času v osnovnem akvaponičnem sistemu brez težav zraste od velikosti 4 - 6 cm  do  teže 450 g, kar je najprimernejša velikost za filetiranje in uporabo v prehrambene namene.

Vsekakor je pa vzgoja v zaprtih in ogrevanih prostorih možna skozi vse leto, a to samo pridelavo v akvaponiki kar pošteno podraži saj je potrebno upoštevat strošek ogrevanja in razsvetljave.

Tilapije na prostem naselimo v akvaponični sistem nekje konc aprila ali v začetku maja,najprimernejša naselitvena velikost je nekje od 5 -10 cm,in gostota   20 - 30 kom na 1000l vode, hranimo jih dva do trikrat dnevno in v eni rastni sezoni, bodo ob optimalni prehrani  dosegle velikost do 500g.

Zaradi svoje značilne "požrešnosti" je njen vpliv na zelenjavo v rastni gredi zelo pozitiven in lahko na 20 - 30 tilapij vežemo gredo do 5 kvadratnih metrov, na kateri lahko gojimo tudi rastline ki rabijo veliko hranilnih snovi - paradižnik,paprika,jagode....
File tilapije
File tilapije


Cena: 1,80 €
Ni na zalogi