Primož Novak s.p.
Slovenska Bistrica
031 259 525
 
Kontakt

Amano kozice

caridina japonica

Amano kozice so ime dobile po znanem Japonskem akvaristu Takashi Amanu, ki je v 80. letih prvi spoznal, da je ta kozica najboljši odstranjevalec alg v akvariju. Od takrat so Amano kozice postale ena najbolj priljubljenih vrst kozic. Zaradi svoje velikosti (samci zrastejo do 5 cm, samice pa do 6 cm) jo lahko naselimo s skoraj vsemi ribami, razen z ostrižniki. Njena življenjska doba se zelo razlikuje od ostalih kozic, saj lahko živi do 7 let, medtem ko večino kozic živi samo do dveh let in pol.
Je vsejeda, zato je v skupinskem akvariju ni potrebno dodatno hraniti, saj bo poiskala dovolj hrane. Z odstranjevanjem ostankov hrane, ki ostanejo ribam, zelo pripomore k čistoči akvarija. V skupinski akvarij jih lahko naselimo do 10 na 50 litrov vode.
Je zelo prilagodljiva in prenese različne parametre akvarijske vode, a priporočljivi so:
  • Temperatura od 18 do 27 °C
  • od 5,5 do 8 pH
  • kH do 16 dgh
Razmnoževanje:
Njeno razmnoževanje je povsem drugačno od ostalih kozic, saj samica nosi do 2000 jajčec. Ob levitvi spusti jajčeca v sladki vodi, to so tako imenovani zoosi, ki prosto lebdijo v vodi. Če v roku petih dni ne pridejo v slano vodo poginejo. Njihov razvoj je nujno povezan s slano vodo, v kateri se prehranjujejo s fito planktonom. Po 25 do 40 dneh se prične preobrazba v odrasle kozice, ki jih moramo ponovno postopoma prilagoditi na sladko vodo.
samec
samec


Cena: 4,20 €
Je na zalogi

Primož Novak s.p.
Spodnja Ložnica 42a
2310 Slovenska Bistrica
Slovenija