Primož Novak s.p.
Slovenska Bistrica
031 259 525
 
Kontakt

Storžki črne jelšeStoržki črne jelše imajo zelo pomembno funkciju v akvarijih s kozicami. Storži bogatijo s huminskimi snovmi in v vodo odajajo ravno dovolj taninov, kar zaščiti kozice pred bakterijskimi in glivičnimi obolenji.

Priporočljivo dozo je, predvsem zaradi različnih vsebnosti učinkovin, ki varirajo glede na čas in kraj nabiranja ter druge dejavnike, težko postaviti. Okvirno priporočilo je storž ali dva na 10 litrov, pri čemer lahko to tudi nekajkrat presežemo, saj je predoziranje praktično nemogoče. Tako se v praksi doziranje omeji glede na količino storžev, ki jih imamo dolgoročno na voljo ter stopnjo obarvanosti vode, ki nam je še sprejemljiva. Storže lahko damo neposredno v akvarij, kjer ti v nekaj urah potonejo na dno, ali pa jih uporabimo v posodah za pripravo vode. Storži učinkujejo štiri do šest tednov, potem jih je potrebno menjati, ali pa zgolj dodati nove, iztrošene pa lahko pustimo za dekoracijo. Obstaja pa tudi možnost, da si pripravimo domač koncentrat, ki ga dodajamo ob menjavi vode namesto storžev. Tega naredimo tako, da 20 – 30 minut vremo 1,5l RO oziroma druge mehke vode, vanjo pa damo 100g storžev. Praviloma lahko ta postopek s storži nekajkrat ponovimo, preden jih zavržemo (spet odvisno od vsebnosti učinkovin).

Dodajanja storžev je priporočljivo tudi  za vse mehkovodne ribe, kot so diskusi, skalarke, neonke, pavlinčki, razbore, nitkarji…
Cena: 3,00 €
Je na zalogi

Primož Novak s.p.
Spodnja Ložnica 42a
2310 Slovenska Bistrica
Slovenija