Primož Novak s.p.
Slovenska Bistrica
031 259 525
 
Kontakt

Ameriški somič

ameiurus nebulosus

         


Ameriški somič je riba, ki se je v naših ribnikih zelo namnožila, saj nima naravnih sovražnikov in je zelo požrešna, prav njena požrešnost in odpornost se pa da zelo dobro izkoristiti v akvaponiki.

Za vse, ki jim pridelava rib za prehrano ne bo ena od dveh glavnih vej akvaponike in se bodo osredotočili zgolj na pridelavo zelenjave, je ameriški somič idealna riba za naselitev v akvaponični sistem.
V 1000 l sistem lahko brez težav naselimo od 50 do 80 somičev, ki jih bomo lahko koristili za normalno delovanje sistema več kot 5 let, saj ameriški somič normalno preživi naše zime in ne raste hitro, njegov prirastek je nekje 10  - 20 % na leto.

Preteklo leto ( 2015) sem naredil praktičen preiskus z ameriškimi somiči.
Nad 1000l cisterno, ki smo jo že vsa leta uporabljali za zbiranje deževnice, s katero smo potem zalivali rože, sam uredil akvaponično gredo 130 x 120 cm. Za sam rastni medij sem uporabil glinopor višine nasutja 25 cm.

Moja poskusna akvaponična greda - 1000l plastična cisterna delno vkopana v zemljo in obložena z deskami:Gredo sem uredil z namenom, da ugotovim, kako se bo ameriški somič obnesel v akvaponiki in z rezultati sem bil več kot zadovoljen. V samem sistemu je vse leto krožilo cca 1000l vode, naselil sem 60 somičev, velikih od  8 - 15cm, hranil sem jih enkrat do dvakrat dnevno z cca 50g paletirane hrane za krape.

Sistem je deloval brezhibno, pridelek zelenjave je bil skozi vse leto prav fantastičen - brez zalivanja, pletja.....sem vzgojil 4 generacije solate, en pridelek radiča, paprike kar nekaj, feferone, jagode....vglavnem vse, kar sem posadil v glinopor, je rastlo z neverjetno hitrostjo.

Zelenjava raste trikrat hitreje kot na vrtu.

Vso delo z akvaponičnim sistemom  je bilo  hranjenje somičev in sajenje in pobiranje zelenjave.

Preizkus z somiči je popolnoma uspel, njihova požrešnost je neverjetno vplivala na rast zelenjave, z njimi ni bilo težav niti v res vročih poletnih dneh in tudi prezimili so brez težav v cisterni, ki je na prostem.
Pridelek sem uspešno pobiral vse od začetka maja pa do začetka novembra, približno okrog 15. novembra sem pretok vode izključil in prenehal s hranjenjem rib - ribe so šle na zimsko mirovanje.

Pred začetkom sezone in po končani sezoni sem ribe stehtal -  njihov prirastek je bil minimalen, svojo težo so povečali za približno 20 %, kar pomeni, da je ameriški somič idealna riba za akvaponiko, a na pridelek ribjega mesa ravno ne moremo računati, čeprav je somič prava kulinarična specialiteta.
Da ga lahko uporabimo v prehrambne namene, mora zrasti nad 300 g, to težo pa v takšnem 1000l sistemu doseže komaj po kakšnih 4 - 5 letih.

Letos (2016) sem moj akvaponični sistem zopet spravil v življenje že v drugi polovici marca, saj somiči začno že pri dokaj niski temperaturi kar imtenzivno jest ponujeno hrano, in prvi pridelek solate bo v drugi polovici aprila že pripravljen za v skledo.


 
Cena: 1,20 €
Ni na zalogi

Primož Novak s.p.
Spodnja Ložnica 42a
2310 Slovenska Bistrica
Slovenija