Primož Novak s.p.
Slovenska Bistrica
031 259 525
 
Kontakt

Vodne bolheKaj so vodne bolhe?


  Vodne bolhe so ena izmed najbolj znanih hran v akvaristiki. Skoraj vsak proizvajalec jih proizvaja v liofilizirani obliki, možno je kupiti zamrznjene, možno pa jih je gojiti  tudi doma.


So lahko prebavljiva hrana za vse akvarijske ribe zato lahko z njimi pogosto hranimo. Imajo manj beljakovin, a so bogate z vlakninami ,ki so prav tako pomembne pri prehrani rib.

Vodne bolhe spadajo med rake, točneje v razred Branchiopoda, katerega sestavlja več kot 1000 vrst primitivnih rakov (akvaristično poznan predstavnik iz tega reda je dolgorepi triokec oz. Trips sp. po latinsko). Sam rod vodnih bolh (Daphnia sp.) sestavlja preko 650 vrst, v Sloveniji je po ocenah prisotnih približno 50 vrst, mnoge so še neopisane. Večina je velika od 0.2 do 6 mm. Prepoznamo jih po sestavljenem očesu, ki je na sredini glave. Telo je brez pigmenta, razlike v barvnih odtenkih pa so lahko posledice povečane količine hemoglobina, kadar začne v vodi primanjkovati kisika.  Ravno zaradi sposobnosti sinteze dodantega hemoglobina, lahko preživijo v okoljih, revnih s kisikom. Sintezo vzpodbudijo toplejše temperature ali povečana gostota bolh v okolju.
 

Daphnia magna

Je najboljpogosto gojena vrsta vodnih bolh. Samci zrastejo do 2mm, samice 3-5mm. Najbolj primerna temperatura znaša od 18 do 22°C.

 

 
Kako gojiti vodne bolhe?

Gojimo jih lahko v kakršnikoli posodi, za začetek bo zadostovala že 5 litrov velika plastenka od vode, najboljši pa je star akvarij. Večji kot je bolje bo.
Posodo postavimo na sonce - najbolje je na okensko polico. V poletnih mesecih je vzgoja veliko lažja kot pozimi. Poleti se v kulturi ustvari dovolj zelene vode - mikro alg, ki so osnovna hrana za bolhe. Paziti moramo le, da jih ne postavimo direktno na sonce in da se voda ne pregreva. Če želimo imeti intenzivno vzgojo, jih tudi v poletnih mesecih dodatno hranimo, a le dvakrat na teden. V gojilno posodo naselimo tudi polže - melanje ali svitke. Polži pojedo odmrle bolhe in skrbijo za naravno ravnovesje v kulturi.

V zimskem času je zadeva malo bolj zapletena, saj jih moramo hraniti vsak drugi dan. Posodo z bolhami je priporočljivo imeti na temperaturi od 10 do 25 °C, idealna taemperatura je približno 20 °C. Pri takšni temperaturi se najbolj razmnožujejo.


Hrana in kako jih hraniti

Pri vzgoji je prehrana mogoče najpomembnejša, saj se je potrebno držati zlatega pravila "manj je bolje kot več". V prehrani bolh se mi je najbolje izkazala mešanica hrane sestavljena iz kvalitetnega prahu spiruline, suhega kvasa in sojine moke. Hranimo le toliko,da se voda v kulturi malo zakali. Če je kultura zelo številna se bo voda v enem dnevu zbistrila, kar pomeni da so bolhe hrano pojedle in jih lahko ponovno nahranimo.
Recimo, da gojimo bolhe v 5 litrov veliki plastični plastenki. V tem primeru je priporočljivo hranit le par gramov na dan - le za konico svinčnika. Hrano zmešamo v približno 1 do 2 dcl vode in jo vlijemo v posodo. Ko se voda zbistri, jih v 1 do 2 dneh ponovno nahranimo. S časom dobimo občutek koliko je za našo kulturo optimalna količina hrane, a zmeraj se držimo pravila - "manj je bolje kot več". Uporaba kombinirane hrane povzroči pravo ekspanzijo razmnoževanja bolh, in kultura se v manj kot tednu dni številčno podvoji.

Pri prekomernem hranjenju in nepravilnem ravnovesju, kultura bolh pogosto in kar hitro propade. Priporočljivo jih je gojiti v dveh posodah, ker se včasih zgodi, da iz neznanega razloga kultura propade. Če nam v eni posodi poginejo, jih obdržimo v drugi, iz katere lahko naredimo, novo.
Prirastek lahko za dvakrat povečamo z uporabo zelene vode. Zelena voda so mikro alge, ki jih moramo gojiti posebaj. Vsake tri dni dodamo v kulturo približno 1 dcl sveže zelene vode na 1 liter vode v startni kulturi. Mikro alge so naravna hrana za bolhe in hkrati tudi po naravni poti filtrirajo vodo v startni kulturi.


Odvzem in hranjenje rib z bolhami

To je še najlažje in najslajše opravilo pri vzgoji vodnih bolh. Za lovljenje uporabimo mrežico za lovljenje akvarijskih rib, z okenci, ki bodo najmanjše bolhe prepuščale odrasle in pol-odrasle bolhe, pa bodo ostale v mrežici. Če je gojilna posoda dovolj velika za lovljenje z mrežico, jih enostavno polovimo in damo v akvarij z ribami. Če pa jih gojimo v plastenkah, pa vodo iz kulture precedimo skozi mrežico in odrasle in pol-odrasle bolhe uporabimo za prehrano rib, manjše pa vrnemo v kulturo - plastenko.


Pa obilo uspehov pri vzgoji.

Cena: 7,00 €
Je na zalogi

Primož Novak s.p.
Spodnja Ložnica 42a
2310 Slovenska Bistrica
Slovenija