Primož Novak s.p.
Slovenska Bistrica
031 259 525
 
Kontakt

Enhitreji

enchytraeus albidus

Živa hrana je največ, kar lahko ponudimo svojim ribam, vodne bolhe, enhitreji in grindal črvi so najprimernejše kulture za domačo vzgojo, z živo doma vzgojeno hrano lahko našim ribam nudimo zares optimalno prehrano.

Kaj so enhitreji?
Enhitreje (Enchytraeus albidus) so beli črvi, ki so zelo primerni za ribjo prehrano. To so 2 do 5 cm dolgi črvi, ki jih z lahkoto gojimo doma v lesenih, stiroporjastih ali plastičnih posodah. V naravi enhitreje najdemo med razpadajočo hrano, v kompostih, trohnelem listju, močvirju, ... So zelo bogati z beljakovinami in primerni za vse vrste rib, ki so dovolj velike, da jih spravijo v usta. Zaradi svoje beljakovinske sestave so odlična hrana za pripravo rib na drstitev. Po svoji sestavi so sestavljeni iz 70 % beljakovin, 14,5 % maščob, 10 % ogljikovih-hidratov in 5,5 % pepela (minerali).

Kako gojimo enhitreje?
Enhitreji so zelo enostavni za vzgojo. Za začetek rabimo le začetno kulturo, leseno stiroporjasto ali plastično škatlo napolnimo z vnaprej pripravljenim substratom, sestavljenim iz navadne zemlje, humusne zemlje in šote. Črvi se ne počutijo najbolje v kislem okolju, zato naj ne bi uporabljali same šote, temveč naj bi jo za optimalne pogoje mešali še z več vrstami zemlje - zemlja za vzgojo lončnic, brez gnojil. Uporaba šote je priporočljiva predvsem zato, ker dobro zadržuje vlago ter je rahla in s tem zračna. Skozi čas se v podlagi, ki jo črvi stalno predelujejo, naberejo njihovi izločki in podlaga se zbije. To otežuje gibanje črvov in lahko privede do stagnacije ali celo do propada kulture. Podlaga mora biti tudi vlažna, vendar ne mokra. V izbrano posodo nasujemo od 5 do 10 cm pripravljene mešanice. Posode imamo pokrite s primernim pokrovom, ki pa ne sme biti neprodušen, saj črvi potrebujejo kisik. Če ne gre drugače, v pokrov z vrtalnikom izvrtamo nekaj lukenj. Ker so enhitreje občutljivi na svetlobo, naj bo pokrov neprozoren. Pred napolnitvijo posod mešanico navlažimo z vodo. Pod besedo navlažimo mislim na mokroto, ki jo dobimo, če pest mešanice stisnemo, da odteče odvečna voda. Ko je mešanica v posodi,dodamo startno kulturo in hrano. Če želimo hiter "pridelek", naj bo startna kultura dovolj velika, paziti pa moramo, da je ne razprostremo po preveliki površini. Zgodilo se je že, da so startne kulture propadle, ker črvi niso našli hrane.

Prehrana enhitrejev
Mnogi viri priporočajo kruh, namočen v mleku s kvasom kot osnovno hrano, s katero hranimo enhitreje. Možna ostala hrane so: krušne drobtine, zmešane z razkuhano zelenjavo in mlekom (gosta kaša), ribja hrana v luskah (obogatena z vitamini), razkuhan riž, pasji ali mačji briketi (najboljše kvalitete), ...
Lahko bi našteval še in še, a sam prisegam na svoj recept:
  • 1 kg razkuhanega krompirja
  • 1 kg belega kruha, namočenega v mleku
  • 1 kocka kvasa - proti plesni
  • 20 dkg luskaste ribje hrane
Vse omenjene sestavine zmešamo v multipraktiku v gosto kašo, naložimo v vrečke, ki jih uporabljamo za shranjevanje živil, sploščimo na cca 3 mm in globoko zamrznemo. Tako pripravljeno hrano imamo zmeraj pri roki in odpade vsakodnevno zamudno pripravljanje hrane za enhitreje, saj preprosto odlomimo košček zamrznjene hrane in jo položimo v kulturo z enhitreji. Skrbi imamo toliko, da črvom občasno menjamo prehrano.

Pri hranjenju začetnih kultur bo najbolje, da hrano zakopljemo pod površino in s tem preprečimo prehitro plesnenje. Kasneje hrano polagamo le na površino in to šele takrat, ko predhodno črvi vse pojedo. Če se hrana pokvari in splesni, jo moramo takoj odstraniti, da ne bi ogrozila populacije črvov. Umetnost pri doziranju je v tem, da črve hranimo ravno prav, da se čim hitreje množijo in se hrana ne pokvari, koliko je primerno za našo kulturo, bomo čez čas sami spoznali.

Nabiranje enhitrejev
Ko je populacija črvov dovolj močna, bomo to opazili tako, da se bodo nekaj ur po dodajanju hrane črvi gnetli okoli in tudi na hrani. V takem primeru jih enostavno s topo pinceto hitro poberemo, damo v cca 1dcl čiste vode, malo speremo in damo v akvarij z ribami. Ko ribe ugotovijo, da so zvijajoče se bele stvarce hrana, bodo kot ponorele švigale po akvariju in lovile padajoče črve.

Enhitreji so občutljivi na svetlobo, zato začnejo hitro riti in izginjati v podlago, ko enkrat odpremo pokrov, zato moramo pri pobiranju biti dokaj hitri. Za lažje pobiranje lahko uporabimo zelo drobno mrežico, ki jo položimo nad hrano. Črvi se bodo nabrali tik pod mrežico,tudi če kultura ni ravno najmočnejša in jih bomo ravno tako enostavno pobrali s topo pinceto, lahko pa v akvarij damo kar mrežico ,na katero se zmeraj ujame nekaj enhitrejev.

Vzdrževanje kulture
Včasih se zgodi, da kultura postane tako močna, da črvi lezejo eden preko drugega in celo po robovih posode. V takih primerih je najbolje kulturo razpoloviti in začeti dve novi, saj se pogosto zgodi, da v taki situaciji pride do propada kulture, hkrati pa si na tak način povečamo možnost "pridelka" in zagotovimo konstantnejši donos. Razen hranjenja in občasnega vlaženja podlage, enhitreje ne potrebujejo dodatne skrbi in lahko preživijo tedne ali celo mesece brez vzdrževanja (če se le podlaga ne izsuši), čeprav bo potem lahko trajalo kar nekaj časa preden bomo lahko z njimi spet hranili svoje ribe. Enhitreje ne ljubijo visokih temperatur in jim najbolj ustreza temperatura med 15 in 22°C, zato jih najlažje gojimo v kleteh ali garažah. Pri pravilnem vzdrževanju kultura nima neprijetnih vonjav in jo lahko imamo tudi v stanovanju.

Prodajne startne kulture
Kulture ki jih imam v prodaji so v plastičnih posodah velikosti 20 x 10 višine 8 cm, kulture so že utečene in jih lahko takoj pričnemo izkoriščat za hranjenje rib, postopoma pa iz ene kulture naredimo še več kultur.
Za boljše razumevanje vzgoje si oglejte spodnji video posnetek.

Pa veliko uspehov pri gojenju


Cena: 8,00 €
Je na zalogi

Primož Novak s.p.
Spodnja Ložnica 42a
2310 Slovenska Bistrica
Slovenija